Novosti

Održano 6 edukativnih radionica za metkovske osnovnoškolce o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode

Protekla dva dana, u utorak i srijedu 30. i 31. svibnja 2017. u sklopu izvorišta Prud u zgradi u kojoj se vrši crpljenje vode za NPKL sustav vodoopskrbe održano je 6 edukativnih radionica „Očuvanje vodnih resursa – osiguranja uredne i sigurne javne vodoopskrbe i gubici vodoopskrbne mreže“. Radionice su organizarane u sklopu prekograničnog projekta “Održivo upravljanje vodnim resursima” koji financira Europska unija kroz IPA prekogranični program Hrvatska – Crna Gora 2007 – 2013, u iznosu od 387.374,73 eura.

Radionice su približile djeci 2. i 3. razreda rizike upotrebe nečiste vode, tj. cilj im je bio podizanje svjesnosti o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode za piće. Na radionicama djeca su se upoznala sa postrojenjima i objektima koje nemaju prilike vidjeti u svom svakodnevnom životu. Također djeci je prikazana kompleksnost upravljanja i održavanja sustava a time i uredne opskrbe vodom. Voditelj edukacije je bio g. Jurica Kovač, stručnjak za problematiku gubitaka vode, u suradnji sa djelatnicima poduzeća Metković d.o.o. za vodoopskrbnu i odvodnju otpadnih voda.
Ukupno 209 učenika također se upoznalo i s mini izgrađenim sustavom vodovodne mreže, na kojoj su djeca pokazala svoje vještine kroz kratko međusobno natjecanje na rastavljanju i sastavljanju opreme na toj mini vodovodnoj mreži.