Novosti

Održano 6 edukativnih radionica za metkovske osnovnoškolce o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode

«TOWARDS SUSTAINABLE USE OF WATER RESOURCES» / «ODRŽIVO UPRAVLJANJE VODNIM RESURSIMA»
IPA Cross-border Programme Croatia-Montenegro 2007-2013 / IPA prekogranični program Hrvatska – Crna Gora, 2007 – 2013

Održano 6 edukativnih radionica za metkovske osnovnoškolce o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode

Protekla dva dana, u utorak i srijedu 12. i 13. travnja 2016. u prostorijama dviju metkovskih osnovnih škola Don Mihovila Pavlinovića i Stjepana Radića održano je 6 edukativnih radionica „Očuvanje vodnih resursa – osiguranja uredne i sigurne javne vodoopskrbe i gubici vodoopskrbne mreže“. Radionice su organizarane u sklopu prekograničnog projekta “Održivo upravljanje vodnim resursima” koji financira Europska unija kroz IPA prekogranični program Hrvatska – Crna Gora 2007 – 2013, u iznosu od 387.374,73 eura.

Radionice su približile djeci 1. i 2. razreda rizike upotrebe nečiste vode, tj. cilj im je bio podizanje svjesnosti o važnosti očuvanja zdravstvene ispravnosti vode za piće. U prikladnom animiranom filmu djeca su se upoznala s opasnostima koje se skrivaju u prljavoj vodi (virusi, bakterije) i mogućim posljedicama za zdravlje. Ukupno 204 učenika također se upoznalo i s vodovodnom mrežom, kako voda prolazi od izvorišta do korisnika i koliko je važno brinuti se za uredno funkcioniranje sistema, a s naglaskom na rješavanje gubitka vode.

Posebnu zainteresiranost djeca su iskazala za isprobavanje rada uređaja za pronalazak kvarova u vodovodnoj mreži te za tematski izrađene bojanke o vodovodnoj mreži koje su im podjeljene.